DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, deprem sonrası Diyarbakır’daki köy evleri ihalelerindeki kamu zararı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Çandar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki‘ye yönelik soru önergesinde, pazarlık ve davet usulü ile yapılan ihalelerde köy evlerinin maliyetlerinin piyasa koşullarına göre oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Önergede, bu durumun kamu kaynaklarının etkin kullanımıyla bağdaşmadığı şöyle vurgulandı:
“Deprem sonrası oluşan konut ihtiyacını karşılamak adına Diyarbakır’daki köylerde yapılacak deprem konutları için Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalelerde; açık ihale usulü yerine pazarlık ve davet usulünün tercih edildiği, ihalelere az sayıda ve belli başlı firmaların davet edildiği, yapılan ihaleler sonucunda; köy evlerinin gerçek maliyetinin oldukça üzerinde fiyatlara inşa edileceği ortaya çıkmıştır.
TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi tarafından ortaya çıkarılan söz konusu bulgularda, Diyarbakır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ihalelerde belirlenen konut inşa fiyatlarının hem gerçek piyasa maliyetlerinin hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın saptadığı maliyetlerin üzerinde kaldığı ve bu yolla ağır bir kamu zararına yol açıldığı görülmektedir.
TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan araştırmaya göre; Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen söz konusu ihalelerin detayları şöyledir:
22 Nisan 2024 tarihinde; Diyarbakır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 5. Paket 207 adet hafif çelik konut yapım işi için yapılan ve beş firmanın davet edildiği pazarlık usulü gerçekleşen 634.306.771,36 TL tutarındaki ihale yaklaşık yüzde 1,20 indirim oranı uygulanarak 626.799.692,27 TL’ye Özbal İnşaat LTD. ŞTİ ve Makrotel Enerji Sanayi ve Ticaret. A.Ş. ortak girişim firmasına verilmiştir. Bu ihalenin sonucu olarak, her bir köy evi için ortaya çıkan maliyet yaklaşık 3.028.000,00 TL’dir.
24 Nisan 2024 tarihinde; Diyarbakır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 6. Paket 166 Adet hafif çelik konut yapım işi için yapılan ve üç firmanın davet edildiği pazarlık usulü gerçekleşen 508.704.307,71 TL tutarındaki ihale yaklaşık yüzde 1 indirim oranı uygulanarak 504.500.692,95 TL’ye Bulutbey İnşaat TAAH. SAN. ve TİC LTD. ŞTİ. firmasına verilmiştir. Bu ihalenin sonucu olarak, her bir köy evi için ortaya çıkan maliyet yaklaşık 3.039.000,00 TL’dir.
Bu bağlamda,
1.Bakanlığınız tarafından, kamu kaynakları kullanılarak inşa edilecek bir köy evinin pazarlık usulü ihale sonucu belirlenen yapım maliyetinin 3 milyon TL’yi aşması piyasa koşullarıyla açıklanabilir mi?
2.Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen söz konusu ihalelerin yarattığı ‘kamu zararı’ Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi gerçekleşmiştir?
3.Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen söz konusu ihalelere ilişkin etkili soruşturma başlatılarak, Bakanlık ve İl Müdürlüğü düzeyinde tüm idari sorumlular için yaptırım süreçleri işletilecek midir?
4.İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen söz konusu köy evi yapım ihalelerinde ortaya çıkan maliyetlerin; Bakanlığınız tarafından 2024 yılı Mart ayında gerçekleştirilen ihalelerde saptanan hafif çelik konut inşaat maliyetlerinin ve ‘2024 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ’de yayımladığınız müstakil konutlar için saptadığınız maliyetlerin oldukça üzerinde kalarak, ciddi bir ‘kamu zararına’ yol açmasının izahatı nedir?
5.Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kamu ihalelerinde, açık ihale usulü yerine pazarlık ve davet usulüne başvurulmasının gerekçesi nedir?
6.İl Müdürlüğü tarafından 22 ve 24 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen ve kamu zararına yol açan ihalelerin iptali yoluna gidilecek midir?”